Achtergrondinformatie

Haarroos

Img_Haarroos

Haarroos is een vervelende kwaal. Wanneer je last hebt van haarroos vormen zich schilfers op de hoofdhuid en kan het de hoofdhuid gaan jeuken. Haarroos wordt wel eens geassocieerd met een droge hoofdhuid, maar haarroos wijst op een bacteriële ontsteking aan de hoofdhuid. Deze ontsteking veroorzaakt een versnelde celvernieuwing. De dode cellen gaan dan samenklonteren tot ontsierende hoopjes, die vette schilfertjes worden genoemd. Door aangepaste verzorging en de juiste leefhygiëne is het mogelijk de hoofdhuid weer zuiver te krijgen.

Symptomen

Haarroos, een versnelde celvernieuwing

Haarroos is het gevolg van een overmatige afschilfering van de hoofdhuid. Van nature vernieuwen de cellen van de hoofdhuid zich om de 14 dagen. De dode cellen worden daarbij afgevoerd in de vorm van minuscule, onzichtbare schilfertjes. Onder invloed van bepaalde factoren kan die afschilfering echter versneld verlopen. Hierdoor vormen zich ophopingen van dode cellen: in dat geval spreken we van haarroos. Dit is een veel voorkomende aandoening die zelden ernstig is, maar wel ontsierend. 

Er zijn twee types haarroos of schilfertjes: 

  • droge schilfertjes: die zijn klein, fijn, wit van kleur en vallen als fijne "sneeuw" op de schouders.
  • vette schilfertjes: die zijn dikker en groter, gelig van kleur en kleven aan het haar en de hoofdhuid.
De schilfertjes gaan soms gepaard met irritatie en jeuk.

Oorzaken

De oorzaak van haarroos is een microscopische schimmel

De grote boosdoener bij haarroos is een microscopische schimmel, die Malassezia of Pityrosporon Ovale wordt genoemd. Deze schimmel komt van nature voor bij de haarfollikels. Als deze schimmel gaat woekeren, leidt dit tot een ontsteking. Als reactie daarop gaat de hoofdhuid overmatig afschilferen en ontstaan de bekende schilfers. De proliferatie van deze schimmel kan in de hand worden gewerkt door diverse factoren:

  • Externe oorzaken: Externe factoren die haarroos kunnen veroorzaken zijn vocht, agressieve shampoo of andere haarproducten, het haar te vaak kammen of hard water.
  • Inwendige oorzaken: Inwendige facotren zoals stress, een verstoord hormonaal evenwicht of onevenwichtigen voeding kunnen haarroos veroorzaken.
Vervolgens ontstaat er een heuse vicieuze cirkel waarbij de jeuk en de irritatie op hun beurt weer afschilfering en de ontwikkeling van Malassezia in stand houden. Daarnaast kunnen ook bepaalde aandoeningen zoals bijvoorbeeld psoriasis gepaard gaan met schilfervorming. De aandoening moet dan ook worden behandeld.

Behandelingen

Hoe wordt haarroos behandeld?

  • Anti-roos schampoo.
Shampoos tegen haarroos vormen een efficiënte oplossing tegen schilfertjes. 
Anti roos shampoo bevat een formule die erop is gericht de proliferatie van de micro-organismen die leiden tot haarroos, stop te zetten. Ze kunnen ook helpen om de schilfers los te maken met behulp van exfoliërende bestanddelen. Keratolytische en schimmelwerende shampoo bevatten LHA, een lipofiel keratolytisch en piroctone-olamine.

Kies voor een shampoo van goede cosmetische kwaliteit die het haar niet uitdroogt maar efficient en zacht te werk gaat. Een goede anti-roos shampoo ontvet niet te sterk om een toename van seborroe (reactionele seborroe) te vermijden. De Kerium lijn heeft specialistische shampoo tegen droge schilfers én shampoo tegen vette schilfers.  

Tip: laat de antiroosshampoo minstens 5 minuten inwerken om de actieve bestanddelen optimaal hun werk te laten doen
  • Schimmelwerende lotion.
Een dermatoloog of arts kan bij ernstigere vormen van haarroos kan schimmelwerende lotion voorschrijven. Dit bevat ketoconazol of ciclopiroxolamine. Om de ontsteking tegen te gaan kan een korte lokale behandeling voorgeschreven worden met dermocorticoïden. In elk geval van haarroos moet de behandeling aangepast zijn aan het type haarroos.

Om terugkeer van haarroos te voorkomen is het daarnaast aan te raden:
  • aangepaste, niet-agressieve verzorgingsproducten te gebruiken
  • geen agressieve behandelingen gebruiken die het haar brozer maken, zoals bijvoorbeeld blonderen
  • een goede leefgewoonte aannemen met een evenwichtig voedingspatroon
Als de haarroos blijft aanhouden, aarzel dan niet om een dermatoloog te raadplegen.

Aanbevolen voor u

See all articles