Achtergrondinformatie

De oogcontour: een zeer gevoelige zone

Img_De oogcontour: een zeer gevoelige zone

De huid van de oogzone is heel fijn, heeft weinig natuurlijke bescherming en staat bloot aan allerhande agressies. Het is dan ook zowat de meest gevoelige zone van het hele gezicht. Regel nummer één voor de ogen en de oogcontour is dus: met zachtheid behandelen.

Symptomen

De traanvochtfilm van de ogen: een natuurlijke bescherming

Het oogoppervlak beschikt over een heuse natuurlijke buffer tegen allerlei externe agressies (irriterende bestanddelen, stof…): het traanvocht. Dit bestaat hoofdzakelijk uit organische zouten, glucose en zuurstof, en "voedt" de buitenlaag van het hoornvlies. Wanneer ze beschadigd raakt, kan de traanvochtfilm haar beschermende barrièrefunctie niet meer vervullen. Dit geeft aanleiding tot allerlei ongemakken: tranerige, rode, droge of prikkelende ogen.

Oorzaken

De oogcontour: een reactieve zone

De huid van de oogcontour is 4 maal dunner dan die van de rest van het lichaam. Bovendien bevat ze heel weinig talgklieren: de hydrolipidenfilm biedt hier dus in mindere mate bescherming tegen agressies. We knipperen zo'n 10.000 keer per dag met de ogen, dus de oogcontour is de eerste die sporen van vermoeidheid en veroudering gaat vertonen: donkere kringen, wallen en rimpeltjes. Allemaal factoren die bijdragen tot de extra gevoeligheid van de oogcontour, zeker bij te agressieve demaquillage of onaangepaste cosmeticaproducten, die bijvoorbeeld allergene bestanddelen of parfum bevatten. Die dagelijkse micro-agressies leiden soms tot allergische reacties: roodheid, droge ogen, jeuk, gezwollen oogleden…

Behandelingen

Aangepaste producten voorkomen irritatie

Gebruik dagelijks, 's morgens en 's avonds, specifieke producten voor gevoelige ogen. In de plaats van te vette texturen die de oogleden doen opzwellen, is het beter om te kiezen voor meer vloeibare, frisse formules. Gebruik om oogmake-up te reinigen bij voorkeur gel of lotion. Die zijn minder agressief en laten geen vette film achter. Tussen haakjes, vergeet ook niet om uw contactlenzen uit te halen voor u oogmake-up verwijdert, om de oogcontour niet te irriteren.  

Wat make-up betreft, kiest u liefst mascara's, oogpotloden, en  oogschaduw die speciaal geformuleerd zijn voor gevoelige ogen (getest op gevoelige ogen en lensdragers).
Die staan borg voor een hoge tolerantie tijdens en na het aanbrengen.
Doordat ze geen potentieel allergiserende bestanddelen en pigmenten bevatten, houden ze het riciso op reacties miniem en bieden maximaal dermatologisch en oogheelkundig comfort.

Aanbevolen voor u

See all articles