Achtergrondinformatie

De oorzaken van een gevoelige hoofdhuid: vervuiling, stress…

Img_De oorzaken van een gevoelige hoofdhuid: vervuiling, stress…

Een gevoelige hoofdhuid geeft vaak aanleiding tot jeuk en irritatie. Diverse factoren zoals vervuiling, stress of te agressieve producten kunnen de hoofdhuid gevoeliger maken. Goede gewoonten om ze te verzorgen.

Symptomen

Als de hoofdhuid trekt en jeukt

Een trekkende gevoel, pijnlijke haarwortels, jeuk... Net zoals de huid van het gezicht of het lichaam, kan ook de hoofdhuid gevoelig zijn. Ze staat immers dagelijks bloot aan talloze agressies die haar brozer maken. Onder invloed van bepaalde factoren zoals vervuiling en stress, gaat de hoofdhuid zo een extra gevoeligheid ontwikkelen. Behalve jeuk kunnen zich ook een droog gevoel, een lichte pijn bij het aanraken en schilfertjes voordoen. De natuurlijke flora van de hoofdhuid ondergaat immers veranderingen, waardoor bepaalde micro-organismen zich sterk kunnen gaan vermenigvuldigen. Hierdoor gaan de cellen van de hoofdhuid zich sneller vernieuwen en vormen er zich schilfertjes.

Oorzaken

Een gevoelige hoofdhuid kan diverse oorzaken hebben

Diverse factoren kunnen de gevoeligheid van de hoofdhuid verklaren. Om te beginnen kan een verstoord evenwicht in de talgproductie leiden tot irritatie. Ook vervuiling en stress zijn mogelijke oorzaken van een geïrriteerde hoofdhuid. Door vervuiling worden immers partikeltjes op het haar afgezet die, net als stress, aanzetten tot de productie van vrije radicalen. Die wijzigen de structuur van de hoofdhuid en veroorzaken schade aan de haarbulbus. Hierdoor wordt de gezondheid en de kracht van het haar aangetast.Enkele van de dagelijkse agressies die problemen met de hoofdhuid kunnen veroorzaken, zijn ook:

  • een tekort aan bepaalde voedingsstoffen
  • te agressieve shampoos
  • te veel brushen, borstelen
  • langdurig dragen van een motor- of scooterhelm
  • zwembadwater, zon...
Jeuk, roodheid en afschilfering kunnen soms ook wijzen op aandoeningen zoals eczeem of psoriasis. Die moeten dan in eerste instantie worden behandeld om de klachten te doen verdwijnen.

Behandelingen

Zachte shampoos die zorg dragen voor de hoofdhuid

Om het natuurlijke evenwicht van de hoofdhuid te herstellen, moet om te beginnen een zachte shampoo voor de gevoelige hoofdhuid worden gebruikt. Maar ook de volgende dagelijkse gewoonten helpen om de hoofdhuid te sparen:

  • zorg voor een gezonde en evenwichtige voeding
  • leer omgaan met stress
  • masseer de hoofdhuid regelmatig om de bloedsomloop te stimuleren
  • bind het haar niet te strak samen en laat het overdag voldoende ademen
  • bescherm het haar tegen de zon met een hoofddeksel
Als uw hoofdhuid ondanks deze raadgevingen toch gevoelig blijft, aarzel dan niet uw dermatoloog om advies te vragen.

Aanbevolen voor u

See all articles