3 vragen aan een expert

Bij huidirritatie schrijf ik crèmes met kalmerende of wondhelende bestanddelen voor

Img_Bij huidirritatie schrijf ik crèmes met kalmerende of wondhelende bestanddelen voor

Een geïrriteerde huid is rood en uitgedroogd. De irritatie wordt uitgelokt door bepaalde producten die door een tere huid slecht worden verdragen, zoals zeep, shampoo, te sterk geconcentreerde parfums en bepaalde specifieke bestanddelen. Hoe kan die irritatie worden verlicht? Het advies van een dermatoloog.

Wat is huidirritatie?

Huidirritatie komt zeer frequent voor en uit zich op allerlei manieren.

Soms worden ze ten onrechte verward met een allergie. Irritatiedermatitis geeft geen of weinig jeuk en reikt vaak net iets verder dan de zone waar het irriterende product is aangebracht (met uitzondering van de oogleden). De irriterende producten veroorzaken een ontstekingsreactie en een aantasting van de huidbarrière. Dit leidt tot een zichtbare irritatie van de huid, met een trekkend of prikkelend gevoel en soms wat lichte jeuk.

Waar stelt u die irritatiereacties vast bij uw patiënten?

Meestal in het gezicht, aan de oogleden en rond de ogen.

Op de rug van de hand en de vingers kan de irritatie acuut zijn, met een rode, opgezwollen huid, of chronisch, met een droge huid en kloofjes. Op de handpalmen en de vingers is de opperhuid dun, droog en vertoont ze barstjes. Bij irritatiereacties op het lichaam is de huid droog, soms gecraqueleerd en schilfert ze af.

Wat stelt u dan voor?

In eerste instantie vraag ik om de "verdachte" producten niet meer te gebruiken.

Als de irritatie zich voordoet op de oogleden, raad ik aan om helemaal geen cosmeticaproducten meer aan te brengen. Voor het gezicht adviseer ik om de huid te reinigen met een neutrale lotion of met thermaal bronwater. Voor het lichaam stel ik voor om een zeepvrij toiletblokje of zeep zonder oppervlakte-actieve bestanddelen te gebruiken. Ik schrijf ook crèmes voor met kalmerende, verzachtende of wondhelende bestanddelen en beschermende zonnecrèmes indien men in de zon wil gaan. Crèmes met cortisone raad ik af.

Aanbevolen voor u

See all articles