0

NIEUWSBRIEF

Altijd op de hoogte van
het laatste nieuws en aanbiedingen

Media Widget 01Media Widget 02Media Widget 03

No More display

Back to laroche-posay.com

Lipikar Families

Ontdek hoe Lipikar het leven kan veranderen.

Impact op het gezin en het sociaal leven

Atopisch eczeem is geen ernstige ziekte, maar heeft wel een sterke impact op het dagelijks leven.
Overbezorgde ouders en vermoeide kinderen: atopische dermatitis kan het dagelijks leven van een gezin overhoop halen door de ongemakken die het veroorzaakt, de aandacht en zorg die het vereist en het voortdurende krabben, dat de symptomen doet verergeren en leidt tot slapeloze nachten.
Een dagelijkse last, die niet alleen de ouders, maar soms ook broertjes en zusjes zwaar valt omdat zij zich verwaarloosd voelen of omdat het gezin bijvoorbeeld geen activiteiten kan doen die hinderlijk zijn voor het atopische kind, zoals sporten in open lucht (transpiratie en blootstelling aan pollen die schilferingen doen verergeren) of bezoekjes aan het zwembad of het strand (omdat chloor en zout een branderig gevoel veroorzaken).

Zelfstandigheid van het kind is cruciaal voor de harmonie binnen het gezin
Dermatologische begeleiding zorgt voor een beter inzicht in de ziekte en leert de betrokken ook om de impact ervan te beperken: door niet alle aandacht toe te spitsen op het patiëntje ten koste van zijn broertjes en zusjes bijvoorbeeld, door het kind aan te moedigen om zich zelf in te smeren... Dit alles in een rustige sfeer van vertrouwen.

Vanaf de leeftijd van 4-5 jaar kan het kind zijn eczeem zelf leren inschatten en inzien dat het beter wordt door zich te verzorgen. Zelfstandigheid is de sleutel voor een beter dagelijks leven en helpt het kind om zich niet gemarginaliseerd te voelen binnen het gezin en in het sociaal leven.

Atopische dermatitis die blijft aanhouden op volwassen leeftijd kan een sociale handicap worden.
Omdat ze een min of meer sterke impact heeft op de uiterlijke verschijning, kan deze aandoening ook de relatie met de partner verstoren of leiden tot problemen in het beroepsleven. Gewoon iemand de hand drukken bijvoorbeeld, kan bij de ander een onbehaaglijk gevoel oproepen of zelfs een afwijzende reactie veroorzaken.