Achtergrondinformatie

Droge lichaamshuid, wanneer de huid van het lichaam droog is.

Img_Droge lichaamshuid, wanneer de huid van het lichaam droog is.

De lichaamshuid kan droog of zelfs extreem droog aanvoelen. Omdat de huid het grootste orgaan van ons lichaam is, kunt u hier veel hinder van ondervinden. De rode, ruwe en schilferige lichaamshuid voelt trekkerig aan en is snel geirriteerd. Bij extreme gevallen kunt u er zelfs last van hebben bij het dragen van kleding. Om de structuur van een droge lichaamshuid te verbeteren, moet ze goed worden gehydrateerd. Het vergt ook enkele dagelijkse gewoonten om deze huid zacht en glad te houden.

Droge tot extreme droge lichaamshuid

Wat is een droge lichaamshuid?

Xerose of xerosis cutis is de medische term voor een droge huid. De huid is droog wanneer de hoornlaag te weinig water bevat door overmatige verdaming van vocht uit de huid. De hoornlaag van de huid bestaat uit hoorncellen. Tussen deze hoorncellen bevind zich vet of huidvet. Bij een normale functie van de huid zorgt dit huidvet dat er een juiste hoeveelheid vocht verdampt vanuit de huid. Wanneer er een tekort aan vetten onstaat kan er meer vocht verdampen. HIerdoor onstaat een vochttekort en spreekt men van een droge huid.

Waar herken je een droge lichaamshuid aan?

Symptomen van een droge lichaamshuid

droge huid lichaam symptomen

Waneer de lichaamshuid door vochttekort droog of extreem droog is, is de huid brozer en makkelijk gerriteerd. Ook kan een droge lichaamshuid een prikkelend of trekkend gevoel met veroorzaken. Symptomen zoals craquelures en kleine barstjes in de huid komen vaak voor. Verder herken je een droge tot extreem droge lichaamshuid aan het feit dat de huid de neiging heeft om te vervellen en rimpels duidelijker zichtbaar zijn. De symptomen van een droge tot extreem droge huid opgesomd:

 • prikkelend gevoel van de huid
 • trekkende huid
 • barstjes in de huid
 • vervellen / schiflers
 • rimpels zijn duidelijk zichtbaar
 • pijnlijke huid

Oorzaken buiten het lichaam

Externe oorzaken van een droge lichaamshuid

Hoewel externe factoren niet direct als oorzaak van een droge lichaamshuid aangewezen kunnen worden, vergroten ze de kans dat u last krijgt van een droge huid. De externe factoren beinvloeden namelijk vaak de beschermlaag van de lichaamshuid, waardoor meer vocht kan verdampen. Factoren die de kans op een droge lichaamshuid kunnen verergeren liggen overal op de loer. Enkele veelvoorkomende factoren zijn:

 • Zon.
  Zonneschijn gaat gepaard met veel hitte en UV-A en UV-B straling. Met name de hitte van de zon veroorzaakt een droge lcihaamshuid. Door de hitte verdampt er namelijk extra veel vocht. UV-A en UV-B straling hebben niet direct invloed op een droge huid. Naast de zon zelf kan ook de zonnebrandcreme een oorzaak zijn voor een droge of extreem droge lichaamshuid. Zonnebrandcreme kan stoffen bevatten die irriterende geur- en kleurstoffen bevatten.
 • Lage vochtinname.
  Een droge lichaamshuid ontstaat door een vochttekort in de huid. Wanneer u niet genoeg drinkt gedurende de dag kan het vochtniveau dusdanig laag worden dat u een droge huid krijgt.
 • Beroepsgerelateerde irritatie.
  Bij sommige beroepen wast men vaak de handen. Bij het wassen wordt dan vaak zeep, schoonmaakkmiddel of een andere aggressieve stoffen gebruikt. Deze stoffen verstoren de vetbalans van de huid waardoor kan de huid van de handen droog worden.
 • Roken.
  Sigarettenrook bevat ontzettend veel slechte stoffen zoals teer en nicotine. De huid heeft hieronder zwaar te lijden. Roken vernauwd de bloedvaten, breekt collageen en vitamine C af en bloedvaatjes worden brozer. Met name vernauwde bloedvaten zijn de veroorzaker van een droge lichaamshuid. Door de vernauwde bloedvaten wordt de huid minder goed doorbloed wat herstel vertraagd.
 • Ongezonde voeding.
  Vitamine A, vitamine B3 en vitamine C zijn 3 belangrijke vitamines voor een gezonde lichaamshuid. Vitamine A versterkt de beschermende laag van de huid. Vitamine B3 bevordert de aanmaak van huidvet in de bovenste huidlaag. Vitamine C helpt de huid soepel en veerkrachtig te houden. Door een slecht dieet kan een tekort ontstaan waardoor de lichaamshuid droog wordt.
 • Verzorgingsproducten.
  Veel verzorgingsproducten voor het lichaam bevatten stoffen die de huid kunnen uitdrogen. Zeep, make-up, bodylotion, shampoo, scheerschuim parfum zijn allemaal producten die u dagelijks gebruikt en schadelijke stoffen kunnen bevatten.
 • Scheren.
  Een droge lichaamshuid kan veroorzaakt worden door scheren. Droge huid van de benen is een wereldwijd voorkomende klacht bij vrouwen. Vooral het scheren zonder scheerschuim of met oude, botte mesjes verzwakt de beschermlaag van de huid.
 • Warme douches of baden.
  Warm water tast de beschermende vetlaag op de lichaamshuid aan waardoor er meer vocht kan verdampen. Een warm bad of een warme douche kan daarom ook een droge lichaamshuid veroorzaken.
 • Het weer.
  Weersomstandigheden zoals harde, koude wind kunnen een droge huid veroorzaken. Echter, het lichaam is meestal bedekt met beschermende kleding dus is geen ernstige factor. Het weer is wel een grote veroorzaker van een droge gezichtshuid.

Lichamelijke oorzaken

Interne oorzaken van een droge lichaamshuid

De werking van het huidmechanise kan door een een aantal interne, lichamelijke factoren uit balans raken, waardoor een droge lichaamshuid ontstaat.

 • Natuurlijke huidveroudering.
  Wanneer de huid verouderd neemt de productie van talg af en wordt de doorbloeding minder. Beide factoren dragen zo bij aan een droge lichaamshuid
 • Hormoonspiegel.
  Testosteron en oestrogeen zijn twee hormonen die van nature in het lichaam voorkomen. De mate waarin deze voorkomen hebben invloed op het vochtgehalte in de huid of het huidvet. Voor vrouwen is kan met name oestrogeen een droge huid veroorzaken. Naar mate het oestrogeenniveau afneemt neemt ook de kans op een droge huid toe.
 • Erfelijke eigenschappen.
  Helaas kan een droge lichaamshuid ook erfelijk bepaald zijn. Aandoeningen zoals psoriasis, diabetes en eczeem staan erom bekend een veroorzaker te zijn van een droge tot extreem droge lichaamshuid

Verzorgen en voorkomen van een droge lichaamshuid

Een droge lichaamshuid behandelen

Om een droge lichaamshuid te voorkomen en te verzorgen is het om de externe veroorzakers te minimaliseren en de natuurlijke balans van de huid te respecteren.

 • Dagelijkse verzorging met hydraterende crème.
  Hydraterende lichaamscrèmes zijn onmisbaar om een droge huid te behandelen. Goede hydraterende crèmes helpen om de hydrolipidenfilm op de lichaamshuid te herstellen en de huid weer zacht en glad te maken. Wrijf de huid van het lichaam er dagelijks mee in, vooral na het douchen.
 • Gebruik huidvriendelijke verzorgingsproducten.
  Zeep, parfum, make up, shampoo, douchegel en scheerschuim worden dagelijks gebruikt. Door bewust te kiezen voor producten die de huidbarrière respecteren blijft de beschermlaag van de huid intakt.
 • Douche met lauw water.
  Douchen met lauw water voorkomt dat de natuurlijke beschermlaag van de lichaamshuid wordt aangetast.
 • Dep de huid droog.
  Wanneer u de huid na het douchen will drogen, dep de huid dan droog en wrijf niet.
 • Drink voldoende.
  Drink ten minste 2 liter water per dag. Drink meer wanneer het warm is.
 • Eet gezond.
  Zorg voor voldoende gevarieerd eten met goede vetten, vitamines en mineralen.
 • Verbeter de temperatuur en luchtvochtigheid in huis.
  Zorg dat de luchtvochtigheid in uw huis op peil gehouden wordt. Let hier vooral in de winter op. Probeer de temperatuur in huis rond de 19 graden celcius te houden.

Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij uw dermatoloog.

Productadvies

Welke producten kun je gebruiken bij een droge lichaamshuid?

 • Lipikar bodylotion.
  De Lipikar bodylotion van La Roche Posay is een bodylotion voor de gevoelige, droge en oncomfortabel aanvoelende huid. De bodylotion is geschikt voor baby’s, volwassenen en senioren.
 • Surgras douchecréme.
  De Lipikar Surgras douchecreme voor droge huid is een douchecreme zonder zeep en zonder parabenen. Hierdoor wordt de lichaamshuid zacht gereinigd en dus geschikt voor een onconfortabele en droge lichaamshuid. Daarnaast bevat de formule 10% overvet concentraat en niacinamide. Dit helpt om de natuurlijke huidbarriere te herstellen en de huid te voorzien van de benodigde lipiden. De douchecreme is geschikt voor baby's en volwassenen. Er is tevens een speciale droge huid zeep beschikbaar.
 • Lipikar wasgel.
  Dit product is gericht op de reiniging van droge huid. De Lipikar wasgel reinigt de droge huid mild en beschermt de gevoelige huid van het hele gezin. De wasgel is pH neutraal en prikt niet in de ogen. Het is geschikt voor de hoofdhuid van baby's en voor de intieme zones.
 • Lipikar olie.
  De Lipikar olie beschermt de huid tegen uitdroging van kalkhoudend water. Het voorziet de huid van de nodige lipiden voor het herstellen van de huidbarriere. Ook dit product is geschikt voor baby's, kinderen en volwassenen.

Aanbevolen voor u

See all articles