3 vragen aan een expert

Bij een droge huid in de winter raad ik aan om tweemaal per dag een intensief voedende crème aan te brengen

Img_Bij een droge huid in de winter raad ik aan om tweemaal per dag een intensief voedende crème aan te brengen

Een droge huid heeft tegelijk water en epidermale lipiden tekort, waardoor de kwaliteit van de huidbarrière achteruitgaat en zijn beschermende rol in het gedrang komt. Dit verergert nog in de winter. Wat kan men hieraan doen ? Wat raadt de dermatoloog aan?

Over welke symptomen klagen patiënten met een droge huid?

Sommige mensen hebben permanent last van een droge gezichtshuid,

soms is ook de huid van de ledematen en vooral van de handen droog, en soms het hele lichaam. De droogheid van de huid kan erfelijk bepaald zijn (ichtyose), of het gevolg van een bepaalde aandoening (eczeem, psoriasis, diabetes, dysthyroïdie). In elk geval wordt de toestand erger in de winter.

The solution

Door de dalende luchtvochtigheidsgraad gaat de huid meer vocht verliezen.

Zo wordt de huid dus nog droger. De wind, de kou, het dragen van dikke kleding en eventueel UV-straling in de bergen drogen de huid steeds verder uit. De huid gaat bijzonder onbehaaglijk aanvoelen en heel vaak "trekken". Daarom moeten verscheidene keren per dag vette producten worden aangebracht, vooral op het gezicht en op de lippen.

Wat stelt u dan voor?

Ik raad aan om tweemaal per dag een intensief voedende crème aan te brengen.

Die moet zowel hydraterende bestanddelen als lipiden bevatten om het vochtverlies tegen te gaan. Ik schrijf ook vaak badolie voor, of olie om na het baden aan te brengen. Ik adviseer ook om geen badschuim of andere irriterende producten meer te gebruiken en zich niet te veel te wassen. Na het wassen moet in elk geval systematisch een verzachtend en hydraterend product worden aangebracht.

Aanbevolen voor u

See all articles