Achtergrondinformatie

Droge gezichtshuid of droog gezicht

Img_Droge gezichtshuid of droog gezicht

Wanneer de huid van het gezicht droog is, is het duidelijk zichtbaar en geeft daarnaast ook nog eens een oncomfortabel of pijnlijk gevoel. Maar hoe herken je een droge huid dan precies? Wat zijn de oorzaken en hoe kom je er weer vanaf?

De droge gezichtshuid uitgelegd

Wat is een droge gezichtshuid?

De medische term voor een droge gezichtshuid is xerose of xerosis, en is in feite een tekort aan vocht in de hoornlaag van de huid in het gezicht.
Bij een normale huid zorgt het vet tussen de hoorncellen van de hoornlaag voor een juiste verdamping van vocht in de huid. Wanneer deze balans wordt verstoord verdampt er te veel vocht en ontstaat een tekort. Dan spreekt men van een droge huid.

Waar herken je een droge gezichtshuid aan?

Symptomen van een droge gezichtshuid

Waneer de gezichtshuid door vochttekort droog of extreem droog wordt is de gezichtshuid van nature broos en makkelijk gerriteerd. Omdat het de gezichtshuid betreft zijn de symptomen vaak opvallend aanwezig. Een droge gezichthuid is te herkennen aan symptomen zoals een trekkend of prikkelend gevoel rondom de mond, het voorhoofd en de wangen. Symptomen zoals kleine barstjes en schilfers zijn te zien bij ernstigere vormen van droge gezichtshuid. Tot slot zijn rimpels zijn beter zichtbaar bij een droge gezichtshuid.
De symptomen van een droge tot extreem droge gezichtshuid opgesomd:

 • prikkelend gevoel van de huid op de wangen of het voorhoofd
 • trekkende huid
 • barstjes in de huid
 • vervellen / schiflers
 • rimpels zijn duidelijk zichtbaar
 • pijnlijke huid in het gezicht


Wat veroorzaakt een droge gezichtshuid?

Externe oorzaken van een droge gezichtshuid

De gezichtshuid is eigenlijk altijd blootgesteld aan externe factoren, omdat het gezicht nooit bedekt is. Externe factoren beinvloeden de beschermlaag van de gezichtshuid, waardoor meer vocht kan verdampen. Er zijn veel factoren die de kans op een droge gezichtshuid kunnen verergeren zijn. Enkele veelvoorkomende factoren zijn:

 • Zon.
  Zonneschijn gaat gepaard met veel hitte en UV-A en UV-B straling. Met name de hitte van de zon veroorzaakt een droge gezichtshuid. Door de hitte verdampt namelijk extra veel vocht.
 • Lage vochtinname.
  Een droge gezichtshuid ontstaat door een vochttekort in de huid. Wanneer u niet genoeg drinkt gedurende de dag kan het vochtniveau dusdanig laag worden dat u een droge huid krijgt.
 • Wind en kou.
  Het gezicht staat dagelijks bloot aan vele weersinvloeden zoals felle wind en koude temperaturen. Door de wind verdampt het vocht in de gezichtshuid extra snel. Koude temperaturen vernauwen de bloedvaatjes en drogen de huid ook extra uit.
 • Luchtvervuiling.
  Vervuilde lucht bevat stoffen chemicalien en roetdeeltjes die de gezichtshuid extra kunnen irriteren. Hierdoor wordt de gezichtshuid extra verzwakt omdat de huid minder goed kan herstellen.
 • Roken.
  Sigarettenrook bevat ontzettend slechte stoffen zoals teer en nicotine. Deze stoffen vernauwden de bloedvaten, breken collageen en vitamine C af en bloedvaatjes worden brozer. Met name vernauwde bloedvaten zijn de veroorzaker van een droge gezichtshuid. Door de vernauwde bloedvaten wordt de huid minder goed doorbloed wat herstel vertraagd.
 • Ongezonde voeding.
  Vitamine A, vitamine B3 en vitamine C zijn 3 belangrijke vitamines voor een gezonde gezichtshuid. Vitamine A versterkt de beschermende laag van de huid. Vitamine B3 bevordert de aanmaak van huidvet tussen de hoorncellen van de huid. Vitamine C helpt de huid soepel en veerkrachtig te houden. Door een slecht dieet kan een tekort ontstaan waardoor de gezichtshuid droog wordt.
 • Verzorgingsproducten.
  Veel verzorgingsproducten voor het gezicht bevatten stoffen die de huid kunnen uitdrogen. Zeep, make-up, gezichtsmaskers en make-up remover zijn producten die u dagelijks gebruikt en schadelijke stoffen kunnen bevatten.
 • Warme douches of baden.
  Warm water tast de beschermende vetlaag op de gezichtshuid aan waardoor er meer vocht kan verdampen. Een warm bad of een warme douche kan daarom ook een droge gezichtshuid veroorzaken.
 • Het weer.
  Weersomstandigheden zoals harde, koude wind kunnen een droge huid veroorzaken. Echter, het gezicht is meestal bedekt met beschermende kleding dus is geen ernstige factor. Het weer is wel een grote veroorzaker van een droge gezichtshuid.

Wat veroorzaakt een droge gezichtshuid?

Interne oorzaken van een droge gezichtshuid.

De werking van het huidmechanise kan door een een aantal lichamelijke factoren uit balans raken, waardoor een droge gezichtshuid ontstaat.

 • Natuurlijke huidveroudering.
  Wanneer de huid verouderd neemt de productie van talg af en wordt de doorbloeding minder. Beide factoren veroorzaken een droge gezichtshuid
 • Hormoonspiegel.
  Testosteron en oestrogeen zijn twee hormonen die van nature in het lichaam voorkomen. De mate waarin deze voorkomen hebben invloed op het vochtgehalte in de huid of het huidvet.  Voor vrouwen kan met name oestrogeen een droge huid veroorzaken. Naar mate het oestrogeenniveau afneemt neemt ook de kans op een droge gezichtshuid toe.
 • Erfelijke eigenschappen.
  Helaas kan een droge gezichtshuid ook erfelijk bepaald zijn. Aandoeningen zoals psoriasis, diabetes en eczeem staan erom bekend een droge tot extreem droge gezichtshuid te veroorzaken.

Verzorgen en voorkomen van een droge gezichtshuid

Een droge gezichtshuid behandelen

Om een droge gezichtshuid te voorkomen en te verzorgen is het belangrijk om irritatie te minimaliseren en de natuurlijke balans van de huid te herstellen.

 • Hydraterende crème.
  Hydraterende gezichtscrèmes zijn onmisbaar om een droge gezichtshuid te behandelen. Goede hydraterende crèmes helpen om de hydrolipidenfilm op de gezichtshuid te herstellen en de huid weer zacht en glad te maken. Wrijf de huid van het gezicht er dagelijks mee in.
 • Gebruik huidvriendelijke make-up.
  Omdat make-up bij vele vrouwen dagelijks op het gezicht wordt aangebracht, is het van belang de juiste make-up te gebruiken. Door bewust te kiezen voor make-up die de huidbariere respecteren blijft de beschermlaag van de gezichtshuid intakt. La Roche-Posay beschikt over specifieke gamma's zoals "Respectissime" en "Toleriane Teint" die speciale huidvriendelijke make-up en huidvriendelijke foundation bevatten voor een droge gezichtshuid.
 • Douche met lauw water.
  Douchen met lauw water voorkomt dat de natuurlijke beschermlaag van de gezichtshuid wordt aangetast.
 • Dep de huid droog.
  Wanneer u de gezichtshuid na het douchen wil drogen, dep de huid dan droog en wrijf niet.
 • Goede gezichtsverzorging.
  Het reinigen, wassen en verzorgen van de gezichtshuid is belangrijk. Een goede en huidvriendelijke routine essentieel.
 • Drink voldoende.
  Drink ten minste 2 liter water per dag. Drink meer wanneer het warm is.
 • Eet gezond.
  Zorg voor voldoende gevarieerd eten met goede vetten, vitamines en mineralen.
 • Verbeter de temperatuur en luchtvochtigheid in huis.
  Zorg dat de luchtvochtigheid in uw huis op peil gehouden wordt. Let hier vooral in de winter op. Probeer de temperatuur in huis rond de 19 graden celcius te houden.

Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij uw dermatoloog.

Productadvies

Producten bij een gevoelige gezichtshuid

 • Mascara.
  Respectissime mascara multi dimentions is een huidvriendelijke mascara voor gedehydrateerde huid. Het zorgt direct voor mooie en volle wimpers en zorgt 16 uur lang voor comofort. Na 4 weken zijn de wimpers steviger en extra beschermt tegen agressies dankzij het serum met arginine. In hetzelfde gamma zijn Respectissime Extension en Respectissime Volume beschikbaar.
 • Oogreiniger.
  De waterproof oogreiniger van La Roche-Posay verwijderd in alle zachtheid make-up bij gedehydrateerde huid rondom de ogen. Speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van waterproof make-up. Zonder parfum en zonder parabenen. Strenge formulering om het risico op intolerantie minimaal te houden.
 • Gezichtshuid hydrateren.
  Het gamma Hydreane bevat hydraterende gezichtscreme zonder parabenen. Deze gezichtscreme verminderd tevens de gevoeligheid van de huid. Naast lichte en rijke gezichtscreme's is er een huidvriendelijke BB cream beschikbaar.
 • Gezichtshuid herstellen.
  Om de droge gezichtshuid te herstellen kan de herstellende gezichtscreme van Nutric Intense gebruikt worden. Deze voedende creme voor droge gezichtshuid versterkt en versoepelt de huid. Tevens verlicht het de pijn.

Aanbevolen voor u

See all articles