Achtergrondinformatie

Doktersadvies: verminderen de neveneffecten van een kankerbehandeling op je huid

Img_Doktersadvies: verminderen de neveneffecten van een kankerbehandeling op je huid

Een aangepaste huidverzorging tijdens en na kankerbehandelingen is essentieel om je letterlijk en figuurlijk goed in je vel te voelen. De neveneffecten van zo’n behandelingen hebben namelijk vaak ook een weerslag op de huid. Je huid kan afhankelijk van de behandeling droog en ruw aanvoelen alsook wondjes, pigmentverlies of schilfers vertonen. Zie in onderstaande video’s uit welke impact de verschillende kankerbehandelingen met zich mee kunnen brengen en wat je er aan kan doen.

Uitgelegd: de neveneffecten per therapie

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de neveneffecten voor je huid als gevolg van de kankerbehandeling verschillen van behandeling tot behandeling en van persoon tot persoon. In onderstaande video’s hopen we je een beetje te informeren over wat de verschillende kankerbehandelingen maar ok hun neveneffecten op de huid. Vergeet niet altijd het advies van je begeleidende arts in.

Een veelvoorkomende behandeling kanker is radiotherapie. Deze vorm van therapie bereikt ook je gezonde huidcellen, met vaak een rode, pijnlijke en droge huid tot gevolg. Naast het tijdelijk verlies van haar, kan chemotherapie ook voor een droge huid met wondjes, nagelafwijkingen alsook een verhoogde gevoeligheid aan zonlicht zorgen. Hormoontherapie gaat vaak gepaard met een droge huid, dunner, brozer wordend haar en eventueel puistjes terwijl immuuntherapie tot jeuk, uitslag en pigmentverlies kan leiden. Dient er een ingreep plaats te vinden, dan kunnen de littekens zonder aangepaste verzorging ook verharden en verkleuren.

Aangenaam zijn deze neveneffecten allerminst, maar deze inzichten hebben er wel toe geleid dat je je huid tijdens en na je behandeling gericht kunt ondersteunen. Bespreek daarom steeds met je arts welke ongemakken je ondervindt zodat jullie samen een aangepaste huidverzorgingsroutine kunnen vinden.

DR. V. Vandersleyen - Dermatoloog

PARA_DISPLAYTYPE_TEXT_GALLERY

Kankerbehandelingen

PARA_DISPLAYTYPE_TEXT_GALLERY

Specifieke onderwerpen

PARA_DISPLAYTYPE_TEXT_GALLERY

Bijwerkingen & remissie

PARA_DISPLAYTYPE_TEXT_GALLERY

Aanbevolen voor u

See all articles