Achtergrondinformatie

De behandeling van Psoriasis: Arts en patiënt

Img_De behandeling van Psoriasis: Arts en patiënt

Voor psoriasis bestaan er tal van behandelingen. Hoewel psoriasis nog niet kan worden genezen is er toch hoop op langdurige verbetering van de situatie. Het is mogelijk om symptomen als jeuk en de rode plekken met schilfers te verminderen en in milde vormen kan je psoriasis in zijn geheel zelfs onderdrukken. Dit vereist alleen wel een echte partnership tussen de arts en zijn patiënten. Dat begint bij het raadplegen van de arts, het kiezen van de behandeling en de dagelijkse verzorging van de huid bij Psoriasis.

Het bezoek aan de dokter

Het komt veel voor, patiënten die lang blijven rondlopen met hun Psoriasis omdat ze de dokter vermijden. Meestal komt dat door angst of onzekerheid, wat de communicatie niet ten goede komt. Er zijn een paar dingen die jij kunt doen om je hier op voor te bereiden en zo kan je de dokter ook goed helpen bij zijn onderzoek naar de oorzaak van jouw huidaandoening.

Voor het doktersbezoek

 • Hoe een logboek bij met je ervaringen over Psoriasis.
 • Probeer in kaart te brengen hoeveel impact het op je leven heeft.
 • Schrijf op welke aandoeningen of gezondheidsproblemen je hebt en welke medicijnen je daarvoor gebruikt.
 • Probeer te ontdekken of er factoren zijn die jouw Psoriasis triggeren of verergeren.


Na het doktersbezoek
 • Volg de behandeling zoals voorgeschreven.
 • Stop niet zomaar met de behandeling van Psoriasis, ook als de symptomen verdwenen zijn.
 • Geef medicijnen de tijd om hun werk te doen, vraag gerust meer informatie aan de arts of apotheker.
 • Meld bijwerkingen altijd bij de arts of dermatoloog.
 • Heb je veel last van bijwerkingen? Of merk je dat de behandeling jou teveel last bezorgt, raadpleeg dan je dermatoloog.


Het onderzoek naar Psoriasis

Er zijn tal van onderzoeken naar Psoriasis en de bijbehorende symptomen. Ook al zijn veel dingen onduidelijk over de oorzaak van de ziekte en het genezen ervan, er is wel veel bekend over de verschillende soorten Psoriasis. Daardoor is het gericht behandelen van Psoriasis bij veel patiënten goed mogelijk.

Één van de dingen die een dermatoloog doet is de impact van Psoriasis onderzoeken. Hierdoor is het mogelijk om een algemeen beeld van de ziekte te krijgen. Een dermatoloog kan verschillende hulpmiddelen gebruiken om mensen te behandelen. Tijdens de fase van onderzoek, zijn het meestal vragenlijsten over diverse aspecten van de ziekte en de impact die het heeft op het leven van de mensen.
Een dermatoloog beschikt over een aantal hulpmiddelen om de juiste psoriasis behandeling te vinden. Op die manier komt een echt partnership tussen arts en patiënt tot stand. De arts kan zich zo beter verdiepen in zijn patiënten, die zelf het beste informatie kunnen geven over hun vorm van Psoriasis.

Enkele voorbeelden van hulpmiddelen die dermatologen bij hun onderzoek gebruiken:

 • Dermatology Life Quality Index (DLQI), dit is een korte vragenlijst die de patiënten zelf moeten invullen.
 • Psoriasis Symptom Assessment (PSA) schaal, een vragenlijst met een schaal om de ernst van de situatie in kaart te brengen.
 • Skindex, een vragenlijst die wordt toegepast op patiënten met huidaandoeningen.
 • Psoriasis Disability Index (PDI), een vragenlijst die nagaat in hoeverre de Psoriasis het leven van de patiënten belemmert.
 • Psoriasis Life Stress Inventory (PLSI), een vragenlijst die de psychologische impact van de Psoriasis op de patiënt in kaart brengt.


Kiezen voor de juiste behandeling van Psoriasis

De behandeling wordt bepaald door het type psoriasis, de ernst en de impact op de levenskwaliteit van de patiënt. Momenteel zijn er tal van mogelijkheden voor het behandelen van psoriasis en het onderzoek gaat onverminderd door, waardoor er soms ook mogelijkheden zijn om deel te nemen aan meer experimentele behandelingen.

De eerste stap: Meestal is de eerste stap in de behandeling van Psoriasis een topische behandeling (lokale behandeling). De huid wordt direct behandeld met een zalf of crème, zoals ISO-UREA MD Balsem. Het gebruik hiervan kan een oplossing bieden voor milde vormen van Psoriasis en kan schilfers en plagues doen afnemen. Bovendien zijn de mogelijke bijwerkingen bij het gebruik van een crème niet heel ernstig. Als laatste kan het gebruik van een crème in veel gevallen direct verlichting bieden van symptomen als schilfers en jeuk bij Psoriasis, ook bij ernstige vormen van Psoriasis.

Voor middelmatige tot ernstige Psoriasis is lichttherapie een vorm van behandelen waarbij de uv-stralen kunnen helpen om symptomen als jeuk en schilfers te verminderen. 10% van de patiënten heeft echter een gevoelige huid voor de zon, hierdoor kunnen de plaques juist verergeren. Verder is het natuurlijk belangrijk om de dosering goed af te stemmen, omdat de huid kan verbranden wanneer deze is blootgesteld aan teveel uv-licht. Er valt onderscheid te maken tussen 3 verschillende behandelingen van lichttherapie.

UVB-stralen
Met UVB-stralen wordt de huid enkele tientallen seconden tot maximaal 10 minuten blootgesteld aan het UV-licht. Met deze behandeling wordt de celdeling afgeremd en de ontstekingen dieper in de huid tegengegaan. Het is belangrijk bij deze behandeling dat de tijd van behandeling langzaam wordt opgebouwd.

PUVA Lichttherapie
PUVA-lichttherapie is een therapie die alleen in het ziekenhuis of in een kliniek gegeven mag worden. Het behandelen gaat gepaard met medicijnen, in dat geval Psoraleen. Dit wordt gecombineerd met UVA-stralen. UVA-stralen zijn over het algemeen niet sterk genoeg, maar psoraleen zorgt ervoor dat de huid weker wordt, waardoor het effect van de UVA-stralen wordt versterkt. Het effect van de PUVA lichttherapie is vrijwel vergelijkbaar met UVB lichttherapie. Alleen nemen de patiënten vooraf aan de handeling een psoraleen bad of ze nemen een psoraleen tablet in. De behandeling moet vervolgens langzaam opgebouwd worden en kan maximaal rond de 20 minuten duren.

Lichttherapie voor thuis
Er zijn tegenwoordig lampen beschikbaar die het mogelijk maken om thuis zelf lichttherapie te ondergaan. Er zijn zelf speciale lampen die geschikt zijn voor Psoriasis capitis, wat zich op de hoofdhuid bevindt. Als jij jezelf wilt gaan behandelen met deze lampen, moet dit in goed overleg met de arts gebeuren. De UV-stralen kunnen namelijk Psoriasis verergeren, de huid verbranden en zelfs huidkanker veroorzaken. Laat je altijd door je arts adviseren voor een juiste behandelmethode.

Medicijnen
Er zijn verschillende medicijnen die kunnen helpen om Psoriasis te behandelen of zelfs geheel te onderdrukken. Bekende medicijnen zijn, onder andere, Methotrexaat, Ciclosporine, Acitretin, Fumaarzuur en Aprimelast. De meeste van deze medicijnen zijn er op gericht om de celdeling af te remmen en de ontstekingen in de huid tegen te gaan. Echter is elk medicijn gericht op de specifieke behoeftes van de patiënten. De keuze voor een van deze medicijnen kan afhangen van bijvoorbeeld, de soort Psoriasis, overgevoeligheid voor lichttherapie of zwangerschap of een kinderwens.

Daarnaast zijn er nog zogenaamde ‘ Biologicals’, dit zijn lichaamseigen eiwitten die kunstmatig zijn nagemaakt. Zij richten zich op de zogenaamde T-cellen, waarvan wordt vermoed dat ze een grote rol spelen bij Psoriasis. Door zich te binden aan deze T-cellen wordt de functie ervan geremd, waardoor er geen Psoriasis ontstaat.

Voor elke psoriasis behandeling geldt dat ze niet meer last mag veroorzaken dan de ziekte zelf. Vraag je dermatoloog dus gerust om die aan te passen of te wijzigen wanneer je merkt dat je veel last krijgt van bijwerkingen.

Veelgestelde vragen over de behandeling van Psoriasis

Als chronische huidziekte waarvan de oorzaken nog niet goed bekend zijn, lijkt psoriasis wel één groot mysterie. Om psoriasis dagelijks en op lange termijn optimaal onder controle te houden is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Hieronder vindt je het antwoord op veelgestelde vragen, geschreven door dermatologen van La Roche-Posay.

Is er een ideale behandeling van Psoriasis?
Net zoals er verschillende soorten psoriasis zijn, zijn er ook verschillende mogelijke behandelingen, bovendien kunnen bijwerkingen ervoor zorgen dat je geen baat hebt bij een bepaalde behandeling.Bespreek je psoriasis behandeling dan ook uitgebreid met uw dermatoloog, pas die zonodig aan en houd vooral de moed erin.
Als een behandeling niet werkt, kan ik er dan mee stoppen?Het is belangrijk om een behandeling niet zomaar te stoppen, want na het behandelen kan je Psoriasis in hevigere vorm terugkomen. Blijf trouw aan je voorgestelde behandeling, daarnaast is een goede hydratatie erg belangrijk. Pas een behandeling slechts in klein stapjes aan en bouw het ook voorzichtig af.

Kan Psoriasis voorkomen worden?
Echt voorkomen kan niet, maar er zijn wel activerende factoren die men in de gaten kan houden. Zo is het wel mogelijk om de verspreiding van plaques te beperken en jeuk tot een minimum te beperken. Gebruik een goede hydraterende crème bij het behandelen van je huid en laat je nooit verleiden om te krabben!
Waarom jeukt de huid bij Psoriasis?Dit komt door de circulatie van ontstekingsstoffen bij Psoriasis. Ons immuunsysteem reageert op bepaalde situaties door cellen in het bloed te laten circuleren die ontstekingsstoffen vrijmaken in de huid, waardoor die gaat jeuken. Jij kan dan echter niet gaan krabben om te vermijden dat de huid nog meer wordt geïrriteerd. En let ook op met irriterende stoffen of een droge huid.

Waarom is de huid droog bij Psoriasis?
Psoriasis en droge huid, een vicieuze cirkel die moet worden doorbrokenHuidstoornissen door Psoriasis, zoals versnelde huidvernieuwing, verdikking van de buitenste huidlaag, opeenhoping van dode huidcellen, etc. kunnen net als bepaalde behandelingen leiden tot een extreem droge huid. En een droge huid maakt psoriasis dan weer erger. Hydratatie van de huid bij psoriasis is belangrijk. Gebruik desgewenst een voedende zalf of crème om de huid comfortabel en gehydrateerd te houden.

Kan ik zelf mijn Psoriasis behandelen?
Doe dit nooit! Al kan je bepaalde dingen zelf doen, het behandelen van Psoriasis is maatwerk en daar heb je een dokter voor nodig. Doe niet aan zelfmedicatie, ook al raak je ontmoedigd door deze chronische aandoening. Kwakzalvers, met name op het internet, beloven vaak middeltjes die psoriasis volledig genezen. Deze producten doen vaak meer kwaad dan goed omdat een psoriasishuid heel kwetsbaar is.

Lees alles over Psoriasis en de huid.

Aanbevolen voor u

See all articles

La Roche-Posay beveelt aan

Bekijk alle producten