Specialist van de gevoelige huid

Corrigerende make-upworkshops: bevoorrechte momenten van uitwisseling om de levenslust te herwinnen

Img_Corrigerende make-upworkshops: bevoorrechte momenten van uitwisseling om de levenslust te herwinnen

Omdat huidproblemen zichtbaar zijn, kunnen ze soms het zelfbeeld veranderen en de relaties met de anderen aantasten, zowel in het privé leven als in het beroepsleven. Om het dagelijks leven van patiënten die aan zichtbare huidaandoeningen lijden te verbeteren, werd een Corrigerende make-upworkshop uitgewerkt in het Thermaal Dermatologisch Centrum van La Roche-Posay dankzij de nauwe samenwerking tussen dermatologen, schoonheidsspecialisten, en het Dermatologisch Laboratorium van La Roche-Posay. Een initiatief waarop talrijke ziekenhuizen zich hebben geïnspireerd in de hele wereld om ook Corrigerende make-upworkshops voor te stellen.

v_small_article-corrective_makeup_workshop_03.jpg

Zich met zijn imago verzoenen

In 1994 werd de eerste Corrigerende make-upworkshop gegeven in het dorpje La Roche-Posay, in het eerste Europees Centrum voor Dermatologie in een thermale kuuromgeving. Dit project kadert in een globale therapeutische aanpak en beoogt dat de patiënten zich opnieuw aanvaarden en hun huidprobleem beter beleven.

Vrij toegankelijk voor de kuurgasten, zijn deze workshops prioritair bedoeld voor de patiënten die lijden aan zeer uiteenlopende, zichtbare onvolmaaktheden. Schoonheidsspecialisten tonen hen opmaaktechnieken, helpen hen de aangepaste kleur te kiezen voor hun huid en wisselen met hen uit om hen te helpen zich beter te voelen. Het Dermatologisch Laboratorium van La Roche-Posay steunt dit initiatief op twee manieren: door zijn uiterst goed getolereerde make-uplijn ter beschikking te stellen (ogen, lippen, nagels en teint) met producten die afgestemd zijn op de gevoelige huid en rijk zijn aan pigmenten, gemakkelijk op te brengen, om de onvolmaaktheden beter te camoufleren. En door de opening te financieren van nieuwe workshops in de hele wereld.

Opnieuw zelfvertrouwen krijgen dankzij de begeleiding van deskundigen

Roodheid, acnelittekens, gevolgen van brandwonden, neveneffecten van kankerbehandelingen, vitiligo, lentigo...
Het is vaak moeilijk te bedenken in welke mate zichtbare huidaandoeningen, ongeacht de ernstigheidsgraad, de relatie met de anderen diep kunnen ontwrichten. De littekens zijn dan niet meer alleen fysiek maar ook psychologisch.

Dit is de reden waarom de Corrigerende make-upworkshops die door make-up artists worden gegeven die een opleiding hebben in psychologie, een globale begeleiding voorstellen, dus zowel op esthetisch als op psychologisch vlak. Het aanleren van de corrigerende make-uptechnieken om onvolmaaktheden te verdoezelen is een eerste stap. Dan gaat het erom verder te gaan, zich te verzoenen met hun imago en zich opnieuw vrouwelijk te voelen. Deze workshops zijn een plek om te luisteren, uit te wisselen en te leren, en helpen de patiënten om zich beter te voelen, opnieuw sociale banden te leggen en de levenslust te herwinnen.

Een essentiële aanpak die in bepaalde gevallen aangevuld kan worden met een individuele of familiale begeleiding door een klinisch psycholoog.

Tot op heden werden 90 workshops wereldwijd uitgewerkt.

v_logo-corrective_makeup_workshop.jpg

Sommige van de grootste ziekenhuizen en klinieken openen op hun beurt Corrigerende make-upworkshops op basis van het model van het Thermaal Centrum in La Roche-Posay.

Bron: Conseil National des Etablissements Thermaux – Frankrijk