3 vragen aan een expert

Bij iemand met broze nagels zoek ik in de eerste plaats naar externe factoren die de keratine kunnen aantasten

Img_Bij iemand met broze nagels zoek ik in de eerste plaats naar externe factoren die de keratine kunnen aantasten

Broze nagels komen heel vaak voor, vooral bij vrouwen. Niet alleen zien de nagels er dan niet zo mooi uit, maar het is ook vaak vervelend in het dagelijks leven. Er bestaan echter oplossingen tegen. Uitleg van een dermatoloog.

Wat zeggen patiënten u als ze broze nagels hebben?

De patiëntes klagen dat het hinderlijk is om fijne voorwerpen vast te nemen.

Vaak blijven hun nagels ook vasthaken aan draadjes van kleding. Hoe broze nagels eruit zien kan verschillen: ofwel splitsen ze overdwars, ofwel vertonen ze barstjes in de lengte, of soms zijn ze overdreven gegroefd. De nagels zijn ook vaak zacht. Je hebt de indruk dat je er doorheen kan kijken.

Wat is de oorzaak van broze nagels?

De keratine van de nagel wordt aangemaakt in de matrix van de nagel.

De stevigheid van de nagel hangt in de eerste plaats af van de kwaliteit van die keratine. Als het nagelvlak minder goed gehydrateerd is, kan de nagel minder soepel worden en gemakkelijker gaan afbreken. Ik zoek dus in de eerste plaats naar de externe factoren die de keratine kunnen aantasten, zoals vaak met de handen in het water werken, contact met chemische stoffen of herhaaldelijke schokken, slagen of stoten op de nagels.

Welke oplossingen stelt u voor?

Ik raad aan om de factoren aan te pakken die de nagels broos maken.

Ik adviseer om een hydraterend product aan te brengen na het wassen van de handen of nadat ze in water zijn geweest, maar ook om handschoenen te dragen bij het werken in water. De nagels moeten tamelijk kort worden geknipt en gevijld om ze af te ronden. Nagellak mag, en nagelverharders kunnen worden aangebracht op het vrije deel van het nagelvlak.  Ik schrijf vaak gelatine of zwavelige aminozuren voor om de aanmaak van steviger keratine te bevorderen.

  • Facebook
  • Pin

Aanbevolen voor u

See all articles
3 pushs