3 vragen aan een expert

Verzachtende crèmes helpen om opvlammingen van atopische dermatitis tegen te gaan.

Img_Verzachtende crèmes helpen om opvlammingen van atopische dermatitis tegen te gaan.

Atopische dermatitis of eczeem is een zeer frequent voorkomende, chronische huidaandoening die evolueert met opvlammingen. Ze wordt gekenmerkt door een ontsteking van de huid. De oorzaak? Een genetische aanleg tot allergische reacties op omgevingsfactoren. Ze kan ook gepaard gaan met astma en allergische rhinitis (hooikoorts).

Welke symptomen vertonen kinderen met atopische dermatitis die u op consult ziet?

Bij zuigelingen vertoont vooral het gezichtje eczeem.

Bij iets oudere kinderen ziet men de verschijnselen vooral in de plooien van de ellebogen en de knieën. De huid is rood, droog en scheidt soms vocht af. De kinderen hebben veel last van jeuk. Op de zones waar ze zich krabben, wordt de huid dikker. De jeuk houdt hen ook vaak uit hun slaap. De huid is overal droog. Die droogheid, die het gevolg is van een aangeboren gebrekkige huidbarrière, werkt jeuk in de hand.

Welke behandelingen stelt u dan voor?

Ik schrijf crèmes met dermocorticoïden voor

Dat is de aangewezen behandeling voor eczeemopstoten. Verlichting van de symptomen is absoluut noodzakelijk bij deze kinderen, van wie de levenskwaliteit te lijden heeft onder deze chronische aandoening. Deze uiterst doeltreffende crèmes moeten worden aangebracht tot de symptomen (na enkele dagen) zijn verdwenen. Daarna raad ik aan om systematisch verzachtende crèmes te gebruiken om de huid te hydrateren, wat de frequentie van de opvlammingen helpt te verminderen.

Welke adviezen geeft u de ouders van deze kinderen?

Ik leg hen het mechanisme uit van atopische dermatitis, die trouwens het dagelijkse leven van de kinderen én hun gezin sterk verstoort.

De behandelingen zijn doeltreffend om opvlammingen te kalmeren en de frequentie ervan te doen afnemen. Ze kunnen de aandoening echter niet definitief genezen; die verdwijnt meestal pas na enkele jaren. Ik geef ook advies voor de dagelijkse hygiëne: zachte reinigingsproducten gebruiken en de huid systematisch hydrateren met verzachtende producten voor de atopische huid.

Aanbevolen voor u

See all articles