Achtergrondinformatie

Atopische dermatitis, een allergische aandoening van de zeer droge huid

Img_Atopische dermatitis, een allergische aandoening van de zeer droge huid

Atopisch eczeem, ook atopische dermatitis genoemd, komt hoe langer hoe meer voor. Tijdens de opvlammingen gaat de huid erg jeuken en dan vocht afscheiden, waarna zich korstjes vormen. Zo veel mogelijk allergenen vermijden en verzachtende crèmes aanbrengen helpen om het aantal opvlammingen te verminderen.

Symptomen

Atopische dermatitis (extreem droge huid): een veel voorkomende huidaandoening

Atopische dermatitis is een frequent voorkomende huidaandoening, die vroeger constitutioneel eczeem werd genoemd. Vaak duikt het op rond de leeftijd van drie maanden, maar soms begint het al eerder. Bij zuigelingen verschijnen de symptomen op het gezichtje, vooral op de wangen en de kin. Bij wat groter wordende kinderen zijn de laesies vooral te zien in de hals, in de elleboogplooien, op de polsen en aan de achterkant van de knieën. De opvlammingen worden afgewisseld met periodes van verbetering (remissies). Ze beginnen meestal gewoon met een rode, jeukende zone op de huid. De huid is op bepaalde plaatsen zeer droog en ruw. Dan begint ze vocht af te scheiden en vormen er zich korstjes.

Oorzaken

Het begint allemaal met een extreem droge huid

Atopische dermatitis ontwikkelt zich op een voorbeschikkend terrein, dat erfelijk bepaald is. Bij mensen met deze aandoening is het immuunsysteem bijzonder reactief. De atopische huid heeft ook een aanleg tot ernstige droogheid. Doordat de huidbarrière niet optimaal functioneert, kunnen allergenen uit de omgeving dieper in de opperhuid dringen. Die stimuleren dan het immuunsysteem, dat overdreven sterk reageert. Hierdoor verschijnen de klinische tekenen van atopisch eczeem: jeuk, ontsteking en vochtafscheiding. Het feit dat het aantal gevallen van atopische dermatitis de laatste jaren zo sterk is toegenomen, is toe te schrijven aan bepaalde omgevingsfactoren: vervuiling, passief roken, enz.

Behandelingen

De behandeling bij een extreem droge huid:corticosteroïden en verzachtende crèmes

Voor de behandeling van opvlammingen schrijven dermatologen crèmes of zalven op basis van corticosteroïden (corticoïden) voor: de zogenaamde dermocorticoïden, zoals Lipikar Syndet AP+. Hiermee worden de laesies zodra ze opduiken behandeld. Als de laesies verdwenen zijn, helpen verzachtende crèmes om de huid, die van nature bijzonder droog is, afdoend te hydrateren. Zo worden opvlammingen voorkomen. Crèmes voor een atopische huid worden één tot twee maal per dag op het hele lichaam aangebracht. Om opvlammingen zo veel mogelijk te voorkomen is het ook aan te raden pm:

  • douches te nemen in de plaats van ligbaden, hierbij kan jij de Lipikar douchecrème gebruiken;
  • zachte reinigingsgels te gebruiken, zonder zeep of parfum;
  • katoenen kleding te dragen in de plaats van wollen of synthetische;
  • te zorgen voor een koele kamertemperatuur.
De symptomen van atopische dermatitis verdwijnen over het algemeen voor de puberteit. Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij uw dermatoloog.

Aanbevolen voor u

See all articles