Achtergrondinformatie

Allergie en huidverzorging

Img_Allergie en huidverzorging

Vandaag de dag hebben 264 miljoen vrouwen wereldwijd last van een gevoelige, allergische huid. Onderzoekers verwachten dat, tegen 2050 1 op de 2 personen wereldwijd last heeft van allergie, waarbij in 75% van de gevallen de symptomen van allergieën zichtbaar zijn op de huid. Een goede huidverzorging kan de huidklachten verminderen*

Ook de huid heeft te lijden wanneer je allergisch bent. Wat veroorzaakt die allergische reactie? En wat kan je hier tegen doen? In dit artikel geven wij je informatie over de verschillende soorten huidallergieën die er zijn en de oorzaken en symptomen die hieraan ten gronde liggen. Ontdek wat jij kunt doen tegen eczeem, netelroos, jeuk, roodheid en irritaties en hoe Toleriane jouw huid kan helpen.

Wat is een allergie?

Je lichaam heeft een afweersysteem, met dit afweersysteem voorkomt je lichaam dat het beschadigd wordt door gevaarlijke of verontreinigende stoffen, zoals bacteriën en microben. Wanneer je allergisch bent reageert je afweersysteem op stoffen die alledaags en niet schadelijk zijn voor je lichaam of huid. Dit veroorzaakt een allergische reactie.

Er bestaan specifieke huidallergieën, het gaat dan meestal om allergieën die een huiduitslag veroorzaken, zoals netelroos, (atopisch) eczeem, een rode huid of jeuk.

Hoe komt een allergie tot stand?

De stoffen die een allergische reactie veroorzaken, noemen we ook wel allergenen. Een persoon die allergisch is, moet al eerder in contact gekomen zijn met deze allergenen. Het afweersysteem van je lichaam herkent de allergenen en beschouwt ze als een ongewenste indringer. Hierdoor wordt een allergische reactie opgewekt. Het herkennen en reageren van het lichaam op een allergene stof wordt ook wel sensibilisatie genoemd, oftewel je lichaam wordt zeer gevoelig voor deze stof.

De eerste keren dat iemand wordt blootgesteld aan een allergene stof zijn de symptomen vaak mild. Naar verloop van tijd kunnen de symptomen verergeren.* Sommige mensen kunnen jarenlang geen allergieën hebben en plots allergisch zijn voor bepaalde stof. Bij andere gevallen lijkt een allergie zich heel snel te ontwikkelen en zijn de reacties van het lichaam op de allergie ook heel heftig.

Allergieën zijn niet erfelijk voor zover bekend, maar de aanleg om allergisch te worden schijnt wel overgedragen te kunnen worden. Een aandoening als eczeem kan echter wel erfelijk zijn. Vaak hebben jonge kinderen hier ook last van, zoals bij bijvoorbeeld luiereczeem.

Wat is een allergische reactie?

Er zijn twee veelvoorkomende manieren waarop een allergie zich toonbaar maakt. Een allergische reactie kan ontstaat vlak nadat je in aanraking bent gekomen met het allergeen.  Naast dit directe type allergie is er ook een vertraagd type allergie. Hierbij kan het enkele dagen duren voordat je last krijgt van een allergische reactie. Bij deze vorm van allergie is het altijd lastiger om te ontdekken waar je precies allergisch voor bent.

Afhankelijk van de stoffen waar je allergisch voor bent, kunnen allergenen voorkomen in voedsel, medicijnen, de haren, vacht of het gif van dieren (bijvoorbeeld bij wespen) of simpelweg in de lucht, zoals bij hooikoorts. Een bijzondere soort allergie is een contactallergie. Bij een contactallergie kan je huid bij de geringste aanraking van een allergene stof last krijgen van uitslag, eczeem, bultjes of zelfs een ontsteking. Veel vormen van een contactallergie hebben te maken met een specifiek beroep, zoals bijvoorbeeld eczeem bij kappers.

Symptomen van een allergie

Afhankelijk van de soort allergie die je hebt, kan je bij een allergische reactie, onder andere, last krijgen van rode ogen, een loopneus, niezen, hoesten, ademhalingsproblemen, vermoeidheid of concentratieproblemen. Ernstigere symptomen van een allergie zijn ademhalingsproblemen, misselijkheid, diarree of flauwvallen. Bij een huidallergie kunnen de symptomen variëren, maar de meest voorkomende klachten zijn jeuk, huiduitslag, galbulten (ook wel netelroos genoemd) of eczeem (ook wel dermatitis genoemd).

Wat kan je doen tegen een allergische reactie op de huid?

Het eerste wat je moet doen is ontdekken welke stof het allergeen is dat het eczeem, de huiduitslag of de jeuk veroorzaakt. Het vermijden van de stof kan voor veel mensen al een deel van de oplossing zijn, zeker als het om een contactallergie gaat. Ga op zoek naar informatie rondom de klachten en symptomen en houd bij wanneer jij merkt dat je meer last krijgt van huiduitslag of eczeem. Zo kom je er gauw achter welke stof de boosdoener is voor jouw huidallergie. Daarnaast kan een goede verzorgingsroutine de zeer gevoelige huid helpen om te gaan met huidallergieën.

Welke producten helpen tegen een huidallergie?

Alledaagse producten zijn vaak gericht op de vette, droge of gevoelige huid. Echter vraagt een intolerante of allergische huid om gerichte verzorging die kalmeert en de symptomen van een huidallergie vermindert. Toleriane van La Roche-Posay is de eerste verzorgingsroutine die ontwikkeld is voor mensen met een huidallergie. Niet alleen kan Toleriane helpen om de klachten als jeuk, een rode huid, (atopisch) eczeem en netelroos te verzachten, het helpt de huid ook te versterken tegen allergene stoffen.  

Begin de dag met een goede reiniging van het gezicht. Met Toleriane wascrème kun je allergenen en irriterende stoffen van je gezicht verwijderen en de huid voorbereiden op je dagverzorging.  met de Toleriane Ultra dagcréme voor directe verlichting van de symptomen van eczeem, zoals jeuk en een rode huid.

Voor de specifieke behoeftes van de ogen kan je gebruik maken van Toleriane Ultra Oogcontour. Een van de reacties op een allergie of huidallergie is het zwellen of rood worden van de ogen. Dankzij de hydraterende en kalmerende werking van deze cremes worden roodheid, zwellingen en irritaties vermindert.

Een specifieke nachtcrème, zoals Toleriane Ultra Nacht is uitermate geschikt om je tijdens de nacht voor te bereiden op klachten bij een huid- of contactallergie. Deze aangepaste nachtcrème helpt symptomen en klachten van een allergie te verminderen bij het ontwaken.

Make-up voor de allergische huid

Veel mensen weten het niet, maar in make-up zitten ook stoffen waar je allergeen voor kunt zijn of worden. Voor mensen met een intolerante, allergische huid is het dus aan te raden om hypoallergene make-up te dragen die geschikt is voor mensen met een huid-of contactallergie. Toleriane Teint is het make-up gamma van la Roche Posay die ideaal is voor mensen met een intolerante huid of huidallergie.  

Als laatste is het belangrijk om rekening te houden met de behoeftes van de huid. Wrijven, krabben en knijpen kan de zeer gevoelige huid helemaal overstuur maken. Zorg er dus voor dat je milde producten gebruikt bij het verwijderen van make-up, zodat jij je klachten, zoals eczeem of roodheid niet verergert.   Ontdek alle producten van Toleriane voor de intolerante of allergische huid.   *Wanneer je vermoed dat je last hebt van een allergie, raadpleeg dan altijd jouw huisarts. Hij of zij kan je meer informatie geven over jouw specifieke allergie en kan helpen bij een gerichte behandeling van eczeem, huiduitslag of netelroos.  


Bronnen:
* Bron: Kwantitatieve studie van La Roche-Posay uitgevoerd met 3 750 vrouwen in de Verenigde Staten, Brazilië, China, Frankrijk en Duitsland in November 2010.
** Bron: LRP Kwantitatieve conclusie over allergieën - 2000 personen in Frankrijk en in Duitsland IPSOS HBP 2007 / Vrouwen ouder dan 12 jaar.
***Bron http://www.healthline.com/health/allergies/allergy-types
****Bron https://www.allergy.org.au/patients/about-allergy/
*****Bron http://acaai.org/allergies/types
****Bron https://medlineplus.gov/ency/article/000005.htm

Aanbevolen voor u

See all articles

La Roche-Posay beveelt aan

Bekijk alle producten