WEET JE HOE JE JE HUID HET BESTE BESCHERMT?

LEER DE DRIE BELANGRIJKSTE STAPPEN

CONTROLEER
JE MOEDERVLEKKEN

Kom alles te weten over moedervlekken.

BESCHERM JEZELF EN JE GELIEFDEN


Advies van experts over de beste bescherming.

NEEM GEEN RISICO'S
IN DE ZON


Hoe bereid ik me voor op blootstelling aan de zon?
did you know

Wist
je dit?

90% VAN DE HUIDKANKER KAN BEHANDELD WORDEN ALS HET OP TIJD ONTDEKT WORDT.
* CONTROLEER VANDAAG DE MOEDERVLEKKEN VAN JE GELIEFDEN.

Informatieblad over epidemiologische Euromelanoma

BETERE BESCHERMING VOOR DE HUID
BEGINT BIJ PREVENTIE

Hou je van iemand, controleer dan zijn of haar moedervlekken.

HET IS ZO EENVOUDIG ALS
ABCDE

https://www.laroche-posay.be/-/media/project/loreal/brand-sites/lrp/emea/be/simple-page/landing-page/save-your-skin/laroche-posay-landingpage-saveyourskin-7_visuel1.jpg

A IS FOR
ASYMMETRY

Moedervlekken met 2 gelijke zijden zijn 'symmetrische' moedervlekken. Asymmetrische moedervlekken, zoals hier links afgebeeld, zijn kwaadaardig, en mogelijk een teken van huidkanker.
https://www.laroche-posay.be/-/media/project/loreal/brand-sites/lrp/emea/be/simple-page/landing-page/save-your-skin/laroche-posay-landingpage-saveyourskin-7_visuel2.jpg

B IS FOR
BORDER

Een goedaardige moedervlek heeft een gladde, gelijkmatige grens, in tegenstelling tot melanomen. De grenzen van een vroeg melanoom zijn meestal ongelijkmatig. De randen zijn vaak golvend of gekerfd.
https://www.laroche-posay.be/-/media/project/loreal/brand-sites/lrp/emea/be/simple-page/landing-page/save-your-skin/laroche-posay-landingpage-saveyourskin-7_visuel3.jpg

C IS FOR
COLOR

De meeste goedaardige moedervlekken hebben één kleur, meestal een bruintint. Een moedervlek met meerdere kleuren is ook een waarschuwingssignaal. Verschillende tinten bruin of zwart kunnen voorkomen. Een melanoom kan ook rood, wit of blauw worden.
https://www.laroche-posay.be/-/media/project/loreal/brand-sites/lrp/emea/be/simple-page/landing-page/save-your-skin/laroche-posay-landingpage-saveyourskin-7_visuel4.jpg

D for
diameter

Goedaardige moedervlekken hebben meestal een kleinere doorsnede dan kwaadaardige. Melanomen zijn meestal groter dan de gum op je potlood (6 mm), maar soms zijn ze kleiner als ze net ontdekt worden.
https://www.laroche-posay.be/-/media/project/loreal/brand-sites/lrp/emea/be/simple-page/landing-page/save-your-skin/laroche-posay-landingpage-saveyourskin-7_visuel5.jpg

E for
evolution

De gewone, goedaardige moedervlek verandert niet qua uiterlijk. Wees attent wanneer een moedervlek verandert, op welke manier dan ook. Ga naar je huisarts indien een moedervlek verandert. Alle veranderingen - grootte, vorm, kleur, hoogte of iets anders, en elk nieuw symptoom zoals bloeden, jeuk of korstvorming - kunnen wijzen op gevaar.

JOUW VRAGEN
ONZE ANTWOORDEN

1 quote-marks

Hoe kan ik mijn huid beschermen tegen de zon?

Bij blootstelling aan de zon loop je het risico op zonnebrand, alsook op gevaren op lange termijn zoals vroegtijdige veroudering en huidkanker. Als je veilig wil blijven in de zon, zoek dan tussen 11 uur 's ochtends en 3 uur 's middags de schaduw op, draag een hoed, beschermende kledij en een zonnebril. Brengt daarnaast ook iedere 2 uur genereus een breedspectrum UV-A - UV-B zonnecrème aan.

1 quote-marks

Wat is de beste zonnecrème voor een gevoelige huid?

Sommige zonnecrèmes kunnen een onaangenaam stekend gevoel veroorzaken op gevoelige huid. Kies voor een breedspectrum UV-A - UV-B bescherming die is getest op de meest gevoelige huid, zoals het ANTHELIOS-assortiment van La Roche-Posay, de specialist voor de gevoelige huid. Alle ANTHELIOS-producten bevatten natuurlijk ontstekingsremmend en anti-oxiderend thermaal bronwater van La Roche-Posay.

1 quote-marks

Beschermt een bruindouche of spray tan je tegen de zon?

Absoluut niet! Bruindouches reageren met dode cellen op de oppervlakte van de huid om de huid te “kleuren”. Dit heeft geen enkele invloed op de bescherming van de huid tegen de zon. Bruindouches zijn veel veiliger dan conventionele zonnebanken, maar je moet je huid ook na een bruindouche tegen de zon blijven beschermen met een breedspectrum UV-A - UV-B zonnecrème.

1 quote-marks

Hoe kan ik mijn huid tegen de zon beschermen zonder zonnecrème?

Dermatologen raden aan om een hoed, zonnebril en beschermende kledij te dragen en om de schaduw op te zoeken wanneer de zon op haar felst is. Zonnecrème vormt echter de kern van elke strategie voor zonbescherming en mag niet in je routine ontbreken. ANTHELIOS-zonnecrèmes worden uitvoerig getest op zelfs de meest gevoelige huid, om zeker te zijn dat ze absoluut veilig zijn.

1 quote-marks

Hoe kan ik mijn gezicht beschermen tegen de zon?

Om vroegtijdige veroudering of huidkanker te voorkomen, is het belangrijk dat je elke dag een zonnecrème voor het gezicht gebruikt. Dit is nog belangrijker wanneer je zwanger bent of een orale anticonceptiepil gebruikt, omdat je dan het risico op een “zwangerschapsmasker” loopt.

1 quote-marks

Hoe kan ik bruinen zonder mijn huid te beschadigen?

De huid bruint wanneer cellen die melanocyten worden genoemd, reageren op UV-schade door een pigment dat melanine heet te produceren om huidcellen te beschermen door UV-straling te absorberen. Het is niet mogelijk om te bruinen zonder je huid eerst bloot te stellen aan schadelijke UV-stralen die een risico op zonnebrand, vroegtijdige veroudering en huidkanker met zich meebrengen.