Lipikar Families

Geef kinderen met eczeem
een beter leven.

Registreer nu

Het begrip atopie

Het woord "atopie" komt van het Griekse "a" (zonder) en "topos" (plaats).
"Zonder plaats" is inderdaad een treffende omschrijving van deze ziekte die "moeilijk te plaatsen" is.

Atopie is een genetische aanleg voor allergie - dit wordt ook "atopisch terrein" genoemd. Nagenoeg 80% van de kinderen met eczeem hebben dit vanwege genetische aanleg.

Atopische dermatitis is een chronische ontstekingsziekte van de huid
Bij atopiepatiënten (50 miljoen mensen in Europa, waarvan meer dan 20% kinderen) vertoont de huid een gebrekkige permeabiliteit (doordringbaarheid) en is het immuunsysteem hyperreactief en verstoord. De huid is droog, gemakkelijk geïrriteerd en overactief.

Hier is sprake van een tekort aan filaggrine, een epidermaal eiwit dat zorgt voor de samenhang van de cellen in de buitenste huidlaag. Daarnaast heeft de huid ook te weinig van de lipiden die normaal gezien van nature aan haar oppervlak aanwezig zijn om haar te beschermen tegen potentiële allergenen.


De aandoening verschijnt over het algemeen rond de leeftijd vanaf drie maanden (soms vroeger) en kan afhankelijk van het kind enkele maanden of vele jaren duren. Als dit niet voldoende wordt behandeld, kan door het onvermijdelijke krabben een vicieuze cirkel ontstaan: de huidbarrière raakt nog verder aangetast, laat nog meer allergenen en irriterende stoffen door en die veroorzaken op hun beurt weer nieuwe jeuk.

Toch blijft de ziekte zelden tot op volwassen leeftijd aanhouden: de helft van de kinderen waarbij in het eerste levensjaar atopisch eczeem is vastgesteld zijn genezen voor ze 5 jaar zijn, hoewel de huid ook in de volgende jaren nog erg droog blijft.

  • Facebook
  • Pin